Föreningen är ansvarig för att gård och hus är i säkert skick och att personer som vistas här inte skadas på grund av att grundläggande säkerhetsåtgärder inte har gjorts. Det handlar till exempel om att sanda och salta gångar och trappor vid halka och att se till att inget kan trilla ner från tak och balkonger. Det är varje medlems ansvar att bidra till att säkerheten upprätthålls.
Försäkring
Du som bostadsrättsägare ska ha en tilläggsförsäkring för bostadsrätt i din hemförsäkring. Om du saknar bostadsrättsförsäkring (med bostadsrättsförsäkring menar vi antingen en hemförsäkring där bostadsrätt ingår, eller en hemförsäkring med ett tillägg för bostadsrätt) kan du bli tvungen att själv betala reparation av skadade delar i din lägenhet som du har underhållsansvar för, och för fast inredning som du eller tidigare ägare bekostat.
Brand
Se till att ha minst en brandvarnare monterad i lägenheten och kontrollera funktionen med jämna mellanrum. Placera inga föremål i entrén, trapphus, källar- och förrådsgångar som kan förvärra brand eller hindra utrymning.
Vattenskada
En vattenskada kan uppstå i princip i alla rum. Rör kan brista, radiatorer kan läcka, anslutningar till tvätt- och diskmaskiner kan gå sönder. Golvbrunnar i badrum kan läcka och spärrskikt i badrum kan vara felaktiga. Om du råkar ut för en akut och synlig läcka, stäng av vattnet i källaren, så att flödet stoppas, hittar du inte bland rören själv, så kontakta någon i styrelsen så hjälper de till. Vid en sådan händelse och vid annan vattenskada, ta också omedelbart kontakt med både styrelsen och ditt försäkringsbolag. I grova drag så säger stadgarna och lagar att föreningen står för skador som orsakats av skador på tappvattenstammar. Bostadsrättsinnehavaren står för kostnader som beror på stickledningar, golvbrunnar och oaktsamhet. De boende har även en anmälningsplikt att meddela styrelsen om mindre skador innan de orsakar större skada (t.ex. läckande element eller trasiga ytterrutor). Är det skador på värmesystemet står föreningen för återställande av elementfunktion och skador på fastighet och i trossbotten. Eventuella skador på ytskikt i lägenheterna är den enskilde bostadsrättsinnehavarens ansvar.
Råkar du ut för vattenskada på grund av grannen, gör samma sak och ta dessutom kontakt med din granne. En missfärgning i taket eller på väggen kan tyda på att det finns en vattenläcka hos din granne. Upplys då din granne så att åtgärd kan ske snarast.
Fönster
Fönstren målades om utvändigt 2008, men ansvaret för insidan och mellan ytter- och innerfönster ligger på bostadsrättsinnehavaren. Otäta fönster är dessutom en stor energibov och föreningen uppmanar därför alla boende att se över sina fönster. Speciellt om ni tycker att det drar från fönstren och/eller är kallt i lägenheten. Fönster och balkongdörrar får inte stå öppna på ett sådant sätt att de tar skada av regn. Trasiga rutor bör åtgärdas omgående för att inte skada fönsterkarmar och spara energi.
Ventilation
Husets ventilation är självdrag, det är en känslig form av ventilation som förutsätter att alla till- och frånluftsventiler är öppna och fria. Inga badrums- eller spisfläktar får kopplas till husets ventilation och inga ventilationsluckor får täckas för.
Porten
Ytterporten skall hållas stängd och låst. Koden bör inte delas ut ovarsamt. Ytterporten öppnas automatiskt när man knappar in rätt kod, eller när man närmar sig porten inifrån. Behöver du ställa upp porten, t.ex. vid flyttning, ska du använda den vita knappen uppe till vänster om porten, sett från insidan. Porten får inte ställas upp med kil eller annat som håller upp den eftersom automatiken kan ta skada.
• Fastighet från 1944 med 28 lägenheter.
• Bostadsrättsförening sedan 2007.
• Organisationsnummer 769609-1383
• Fastighetsbeteckning: Malmö Ulla 8
.